top of page

Lakforsegling:

Hvorfor bør du lakforsegle din bil?:

Du bør lakforsegle din bil for at for at beskytte lakken, mod snavs, oxydering og flyverust mm. Forsegleren lægges ned i de meget små ridser/fordybninger der er tilbage efter en polering, eller som allerede er på bilen når den er friskmalet fra fabrikken. Hernede lukker lakforsegleren ridser og fordybninger således snavset ikke kommer ned i ridserne og fordybningerne og derved skaber den ru overflade, eller oxydering af lakken. Man kan tilnærmelsesvis sige at forsegleren er et lag flydende plastik der ligges på bilens lak for at sørge for denne bliver udjævnet helt .

Hvor længe holder en lakforsegling?

Lakforsegling leveres fra mange producenter og nogle med mere eller mindre seriøse udsagn om kvalitet, egenskaber som holdbarhed m.v. Vi bruger markedets bedste lakforsegler, men der er nogle forudsætninger der skal tages højde for når man oplyser hvor længe en lakforsegling holder.

Kørselsbetingelser:
Kørsel i tæt trafikeret område eller landområde byder på vidt forskellige påvirkninger. Motorvejskørsel eller ej har ligeledes vidt forskellig konsekvens.
Forskellen på om der køres privat eller erhvervsmæssigt kan i almindelighed variere fra
5 - til 60-70.000 km om året. Forskellen er voldsom, målt på km er forskellen 1:14. Det betyder også at rengørings-/-vaskebehovet er 14 gange større.
Privat bilisten skeler måske ydermere til hvordan vejret er og om bilen overhovedet skal ud. Hvor imod erhvervsbilisten bare skal af sted næsten uanset forholdene.
For privatbilisten med 5-10.000 km pr. år og garage rækker en årlig behandling langt. Hvorimod erhvervsbilisten med 60-70.000 km må behandle 3-4 gange pr. år for at vandafvisningsevnen kan opretholdes.

 

Miljøpåvirkninger:
Klimatiske forhold har væsentlig indflydelse på hvor hurtigt forseglingen nedbrydes.
I tørre perioder og hvis der overvejende køres på asfalteret vej er det specielt insekter der giver anledning til vask.
Om vinteren med våde veje og salt er vask hver eller hveranden uge ensbetydende med at lakken udsættes for påvirkninger fra vaskekemien.

Udover vejret er der en række andre forhold der har indflydelse. Parkeres bilen i nærheden af industri kan det resultere i forskellige former for nedfald, der "lander" på bilen. Med en motorvej, jernbane, lufthavn eller byggeplads som nabo har det også følger. Nedfald fra forbrændinganlæg, fjernvarme er ikke usædvanlig og der kan nævnes mange andre eksempler.
Endelig er der spørgsmålet om bilen står under tag eller ej. Er det ikke tilfældet er påvirkningerne intense døgnet rundt, forstærket af diverse vejrskift og øvrige forhold på stedet.

Påvirkningerne er derfor mange og forskellige. For privat bilen med 5 -10.000 km kørsel årlig, som måske tilmed står i garage, er lakforseglingen i almindelighed intakt efter et år. Hvor imod erhvervsbilen med de mange km. for længst trænger til ny behandling når et år er gået - som følge af omfattende påvirkninger og deraf følgende mange vask .
I alle tilfælde er lakforsegling en klar fordel da den skåner lakken i en periode. Det har klar indflydelse på glans og holdbarhed. Lakforseglingens holdbarhed er direkte afhængig af hvor meget der køres og derfor er holdbarheden forskellig fra bil til bil. Behovet for lakforseglinger pr. år er derfor et anliggende direkte afhængig af summen af de faktiske påvirkninger.

Lakforseglingens holdbarhed er let at kontrollere - den er effektiv sålænge regn/vand danner små fine perler, der "surfer af" når man kører. Når regnen flyder ud på lakken og danner en stor våd flade er forseglingens virkning borte. Så er det igen tid til ny forsegling og helst lidt før, hvis man vil være på den sikre side.

bottom of page